TENK NYTT: På dette kjøkkenet har man kledd veggen med laminat og lagt en glassplate over for å gjøre sprutsonen mer effektiv og funksjonell. FOTO: Sveinung Bråthen Kilde: dagbladet.no Les hele artikkelen her

Det er blitt mer og mer vanlig å benytte glass i kjøkkenets sprutsone. Glass er enkelt å rengjøre og åpner for mange muligheter når det gjelder farge og uttrykk. Det hersker mange debatter om hvorvidt man bør velge vanlig herdet glass eller pleksiglass, og meningene er mange og delte.

Herdet glass tåler en støyt og er derfor å foretrekke i sprutsonen, forteller Belkasmi til Klikk.no.
Dette glasset tåler høye temperatursvingninger og man står jo også svært fritt i forhold til å velge motiver eller dekor på veggen bak glassplaten.
Glassene kan også lakkeres etter kundens fargeønsker, frostet glass og andre ornamenterte varianter er også blitt populære.
Påtrykte motiver i farge etter kundens ønske eller diverse standard motiver er det også fult mulig å bestille i herdet glass, avslutter Belkasmi.

En annen som også anbefaler herdet glass til bruk i sprutsonen er Sverre Tangen hos Glass og Fasadeforeningen.

– Herdet glass kan leveres med trykk og farger, også trykket trådglassmønster, forteller Tangen til Klikk.no.

– Det tåler mer enn 200 grader temperaturforskjell i glassflaten, og brukes også i stek-ovnsdører.

På Glass- og fasadeforeningens nettsted Glassportal.no forklarer Per Henning Graff hva herdet glass egentlig er:

“Ved en varmeprosess med kontrollert avkjøling kan glass herdes. Glasset tilføres kontrollerte spenninger og blir da 4-5 ganger sterkere enn vanlig glass i samme tykkelse.

I tillegg vil herdet glass ha langt større motstand mot varmebelastninger. Dette åpner for uendelig mange nye bruksmuligheter for glass i interiør.”

Graff påpeker at det er viktig å huske på at glasset ikke lar seg bearbeide når det først er herdet, og at dermed må all sliping, kutting og hulling foregå før glasset herdes.

Pleksiglass

Pleksiglass er rimeligere enn herdet glass og benyttes også i interiørsammenheng, deriblant som veggbeskytter i sprutsonen på kjøkkenet. Pleksiglass er rett og slett en type termoplast som egentlig bærer det kjemiske navnet Polymetylmetakrylat. I klar utførelse er pleksiglass klarere enn glass. Pleksiglass er lett å vedlikeholde og holde rent, men kan om det vaskes med slipende vaskemidler få riper.

Fordelen med pleksiglass er det kan fås i mange fasonger og et nesten uendelig antall farger og mønstre. Det er også blitt populært å legge tapet eller et annet design på veggen over kjøkkenbenken og dekke til med pleksiglass.

Det debatteres derimot om denne typen veggbeskytter er like effektiv og funksjonell som herdet glass.