Ytterdøren er husfasadens smykke. Slik velger du riktig ytterdør.

Førsteinntrykket av hjemmet skapes i området rundt inngangspartiet, og ytterdøren har en viktig rolle her. Den er ikke bare fasadens smykke, men sier også noe om hvordan gjester ønskes velkommen.

Det er derfor lurt å tenke litt ekstra nøye gjennom hva du ønsker av en ytterdør og hvilke funskjoner den skal fylle, før du går til innkjøp av en ny dør.

Her er fem tips til hva du bør tenke på når du skal velge ny ytterdør.

1. Hvor skal døren brukes?
Til hovedinngangen eller kjøkkeninngangen? Hvordan den skal plasseres avgjør selvsagt hvordan den bør se ut. Velg enklere dører for kjøkkeninngangen, og mer prangende dører til hovedinngangen.

2. Hvordan er forholdene bak døren? 
Kan det være behov for mer dagslys i entreen? Ytterdører med et vindusfelt vil bidra til litt mer lys, men vurder også om det ikke kan være lurt å sette inn et overlys eller et sidefelt for å øke dagslyset.

– Noen dører fås med glassåpninger, og det er lurt å overveie hvorvidt en dør med glass er noe for deg. I eksempelvis en hall eller en annen entré uten vindu, slipper glasset i ytterdøren inn naturlig lys og hjelper til å gjøre entréen mer vennlig og imøtekommende, skriver Swedoor.

3. Hvilken stil har husets fasade? 
Døren du velger bør gjenspeile og understreke resten av husfasaden.

– Før du bestemmer deg for om du skal ha tette dører med glatte flater eller fyllingsdører med glass og sprosser, vurder først hvilken dørstil som passer best til din bolig og nåværende innredning, f.eks. klassisk, trendy, eksotisk, funkis, eller minimalistisk, anbefaler Swedoor.

4.  Hvilken farge skal ytterdøren ha?
Fargevalget på ytterdøren har mye å si, ikke bare for hvordan døren og inngangspartiet blir oppfattet, men hele huset. Det kan være like riktig å velge en dør i en sterk, klar farge som en ytterdør som har samme farge, men i en annen nyanse, som huset. Det er din og husets personlighet som avgjør.

5. Hvordan er klimaet der du bor? 
Bor du i de kaldere delene av landet, bør du passe på at ytterdøren du velger har god varmeisolasjon. Det samme gjelder hvis du har en bolig med åpne løsninger og manglende entré. Spør hvilken U-verdien døren har. Jo lavere verdi, desto bedre isoleringsevne.

– En ytterdør er et viktig bidrag til god innekomfort, og en dårlig dør kan være en kilde til varmetap og trekk. Mange av dagens boliger har også åpne løsninger og mangler ofte den tradisjonelle entreen, den “kalde” yttergangen som fanger opp kulden utenfra og isolerer den fra de varme boligarealene, skriver Trenor.

 

Kilde: Vivilla.no